Нов дневен весник – „Ден“

„Ден“ е новиот весник што од денеска се појави на македонскиот медиумски простор.

Станува збор за дневен весник, кој на граѓаните ќе им биде достапен за цена од 10 денари.

Новата редакција во најголем дел е составена од новинари од поранешните весници „Време“ и „Шпиц“, како и од телевизијата А1.

Главен и одговорен уредник на „Ден“ е Коле Чашуле, поранешен главен и одговорен на „Време“, а негов заменик е Горан Петревски, поранешен уредник во сега згаснатата А1-телевизија.

 

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе