Мечкарите бркаа зли духови во Прилеп

Повеќе од 150 маски од Македонија и од странство со околу 2.000 учесници денеска се прошетаа во  Прилеп на главното дефиле на 12. меѓународен карневал „Прочка“.

 

 На карневалот има традиционални маски, современи, поединечни и групни.  На почетокот беа претставени мажоретките и мечкарите кои го имаат својот ритуал на бркање на злите духови. Ванчо Георгиев, претседател на здружението „Прилепски мечкари” кое со локалната самоуправа го организира карневалот вели дека има маски и посетители од  Украина, Холандија, Белгија, Бугарија, Албанија, од Србија, Хрватска.

Претседателот на Европската асоцијација на карневалските градови Хенри Ван дер Крон кој е дојден во Прилеп како претставник на 500 - те градови од 48 земји изјави дека е воодушевен од карневалската атмосфера во градот.

Најдобрите и најоригинални маски ќе бидат избрани вечерва, а забавата ќе продолжи во хотелот „Липа” со  дегустација на традиционални јадења.

 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе