Повеќе од две илјади маски на струмичкиот карневал

Струмичкиот карневал ќе почне вечерва. Првпат во својата повеќевековна традиција наместо во вторник, тој ќе се одржува во сабота.

Ваквата одлука организаторите ја донеле поради почитување на верските правила на големиот велигденски пост, како и можноста во деновите на викендот оваа карневалска манифестација да ја посетат поголем број граѓани.

Во големата интернационална карневалска поворка се очекува да продефилираат над две илјади лица под маски, меѓу кои и 14 групи од карневалски градови од исто толку европски држави.

Утре напладне ќе се одржи „Детскиот карневал“, в понеделник ќе бидат прогласени најуспешните маски, а наградите ќе бидат доделени во вторник, кога наградените под своите маски ќе прошетат по струмичкото корзо, со што се враќа вековната традиција на посета на домовите на армасаните.

 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе