ДУИ го поздрави договорот помеѓу Белград и Приштина

Демократската унија за интеграција го поздравува договорот постигнат во Брисел помеѓу Република Косово и Србија.

„Договорот, координиран со нашите пријатели во Брисел и во Вашингтон, ги поставува темелите на заемни меѓудржавни односи помеѓу Република Косово и Србија, но истовремено придонесува кон одржлив мир заедно со стабилен и сигурен регион. Денеска, Косово е признаено од Србија, што истовремено го отвора патот за признавање и од другите членки на Европската Унија што сѐ уште го немаат преземено овој чекор“, се вели во соопштението од ДУИ.

Овој билатерален договор со меѓународна гаранција, сметаат од партијата, затвора едно од најбитните прашања што ги држеше во заложништво евроатлантските интегративни процеси на регионот и служи како поттик за затворање и на други отворени прашања помеѓу соседите на западен Балкан.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе