„ГИ ПРЕКРШУВА ПРАВАТА НА ГРАЃАНИТЕ“

Русија го блокира порносајтот Брејзерс зашто ја „оштетува човечката психа“

Руската влада го блокираше порносајтот Брејзерс со објаснување дека неговата порнографска содржина има „длабоко негативно влијание врз човечката психа“.

Рускиот медиумски регулатор Роскомнадзор во вторникот го стави сајтот на црна листа, блокирајќи го пристапот до него од руските сервери, објавија локалните медиуми.

Овој потег следува откако Окружниот суд Болшеглушитски во рускиот регион Самара во октомври 2016 година пресуди дека порнографската содржина на Брејзерс има „исклучиво негативно влијание врз човечката психа“ и „ги прекршува правата на граѓаните“. Случајот беше даден на суд од локалните обвинители, кои работат „во интерес на Руската Федерација“.

Брејзерс сè уште ја нема прокоментирано одлуката.

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе