Земјотресот во БиХ ја зеде првата жртва, почина девојка од Столац

Почина една девојка од Столац во Херцеговина, таа во тешка состојба со возило на брза помош била пренесена во болницата во Мостар, има ѝ повредени.

Синоќа во 23 часот се почувствуваа серија земјотреси во текот на ноќта долж јадранскиот брег, но и во поголемиот дел од Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Силно се почувствувал во Далмација и во голем дел од Босна и Херцеговина.

Сеизмолошката служба на Хрватска извести дека со магнитуда од 6.1 степени епицентарот е во Херцеговина. ЕМСЦ претходно извести за јачина од 5.7 степени.

Земјотреси се почувствувани и во Србија, Албанија, Северна Македонија, Косово, Италија и Словенија.

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе