Чешкиот претседател

Земан: Изјавите на Ердоган покажуваат дека на Турција не ѝ е местото во Европа

Претседателот на Чешка Милош Земан изјави денес дека претседателот на Турција Реџеп Ердоган со своите изјави за нацисти во Европската Унија потврдува дека за Турција нема место во Европа.

Земан оцени дека Ердоган, кога ќе го изгуби единствениот адут – трите милиони бегалци и отворањето нова „балканска рута“ повеќе нема да може да ја уценува Европа.

„Неодамна видов карикатура на која цела Европа беше покриена со натпис „Тука се нацисти“. Според содржината тоа е бесмислица, но карикатурата го покажува пристапот на Ердоган. Мислам дека таквиот начин на комуникација е несреќен, и дека само го потврдува мојот долгорочен став дека на Турција не ѝ е местото во ЕУ“, кажа Земан на прес конференција во Простејов.

Чешкиот претседател оцени дека Ердоган има еден единствен адут во раката со кој ја уценува ЕУ.

„Моето мислење, можеби цинично, е дека Ердоган има само една карта која може да ја игра со ЕУ, а таа карта се вика три милиони емигранти и отворање на „балканска рута“ со сите последици што ги носи. Но, кога ќе ја фрли таа карта нема повеќе да има со што да игра. Нема да може да ја уценува ЕУ ни со финансиски барања ни со укинување на визите“, заклучи Земан.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе