Запленети танкери: Техеран поради санкциите е принуден да тргува со нафта на црно

Властите на Индонезија потврдија дека крајбрежната стража на таа земја запленила два танкери, ирански и панамски.

EPA-EFE

Тие се запленети поради основан сомнеж дека нелегално превезувале нафта низ територијалните води на Индонезија.

Претставникот на индонезиската крајбрежна стража Вишну Прамандита изјави дека танкерите, запленети во водите во близина на индонезиската провинција Калимантан, ќе бидат спроведени до островот Батам за понатамошна истрага.

Екипажите на овие танкери извршиле низа прекршоци, вклучувајќи неистакнување на националните знамиња, исклучување на системот за идентификација, нелегално вкотвување, нелегален транспорт на гориво меѓу бродови и истурање нафта во морето, потврди Прамандита.

Поради санкциите кои САД ги воведоа против Иран, Техеран е принуден да тргува со нафта на црно, а во најголем број случаи преку Венецуела.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе