Закани со смрт за словенечкиот премиер и министерот за одбрана

Словенечкиот премиер Јанез Јанша и потпретседателот на владата и министер за одбрана Матеј Тонин на домашните адреси добиле писма со закани со смрт.

EPA-EFE

Како што јавија словенечките медиуми, во писмата имало и куршуми од поголем калибар.

Премиерот Јанез Јанша добил, меѓу другото, и негова фотографија со исцртана мета во писмото.

Непознатиот испраќач исцртал мети и на фотографија на неговото семејство. Над фотографијата имало предупредување дека „тимовите ја чекаат командата“. Тој додал дека премиерот „прв ќе падне“ и дека истата судбина ги чека поддржувачите на неговата влада. Според словенечките медиуми, случајот веќе го истражува полицијата.

Министерот за одбрана Матеј Тонин потврдил за Н1 Словенија дека добил писмо со закана и куршум. Заканата, меѓу другото, гласела: „Мислите дека војската ќе ви помогне. Нема кога ќе ти судиме на популарен начин. И тоа време наскоро доаѓа. Директно во глава“.

Непознатиот испраќач му напишал дека нема да му помогне ни да се пресметува која страна би била подобра.

„Нема да ги чекате изборите за да можете да изберете страна. Го поддржувате Јанша. Не можете да го поправите тоа. Ги знаеме вашите начини, не грижете се. Обезбедувањето нема да може да ви помогне бидејќи ќе биде пребрзо. Кошулата нема да ви биде кафена, туку нешто друго“, пишувало во писмото.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе