Загреб: Србија мора да се придружи на санкциите на Русија

Хрватска континуирано работи на тоа Западниот Балкан да остане во фокусот на НАТО, изјави министерот за надворешни и европски работи Гордан Грлиќ Радман откако во Букурешт беше усвоен извештај за овој дел од Европа. Грлиќ Радман кажа дека Хрватска, како земја во непосредното соседство на Западниот Балкан, „е најповикана објективно да сведочи и да освестува за ситуацијата“, за да придонесе на усвојувањето на клучни документи и политики на Алијансата.

EPA-EFE

„Ние континуирано работиме на тоа Западниот Балкан да остане во фокусот на НАТО“, истакна шефот на хрватската дипломатија. Додаде дека западниот воен пакт „во стратегискиот концепт уважил одредени ставови“ на Хрватска и дека во него се зборува за важноста на Западниот Балкан.

Извештајот се фокусира поединечно на секоја земја од Западниот Балкан и се укажува на тоа кои од нив „се можеби најпорозни кон руското влијание“ и кои „најмалку ја следат европската безбедносна и надворешна политика“.

Грлиќ Радман повтори дека Србија мора да се придружи на санкциите на Русија и дека мора да биде поексплицитна, подоследна и поверодостојна ако сака да ја оствари европската перспектива.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе