ВВФ: ЕУ не го храни, туку го јаде светот на сметка на животната средина

Европската унија увезува повеќе храна отколку што извезува на сметка на животната средина, се наведува во новиот извештај на Светската организација за заштита на природата ВВФ.

Фото: Пиксабеј

„ЕУ троши повеќе од својот фер дел, а сегашното високо ниво на производство на храна е можно само благодарение на големиот увоз на ресурси“, се вели во новиот извештај на ВВФ. ЕУ собира милијарди од светската трговија со земјоделско-прехранбени производи, но вишокот крие многу „непријатни вистини“, рече Хабиер Руиз водечкиот автор на извештајот насловен „Европа го јаде светот“.

„Наместо глобален производител на житарки, ЕУ е всушност глобален продавач на храна од висока класа, извезувајќи ги своите производи главно на побогатите потрошувачи“, кажа тој.

„Трговијата на ЕУ толку ги поскапува сметките на потребите на општеството и животната средина што практично го јадеме светот“, заклучи тој.

Извештајот покажа дека голем дел од увозот од ЕУ и домашното производство на храна се фундаментално неодржливи бидејќи така се уништуваат природните ресурси, се предизвикува глобално уништување на шумите и се исцрпуваат резервите на риби. Дури 40 отсто од храната произведена во ЕУ никогаш не се консумира, додека ЕУ останува вториот најголем увозник на производи во светот поврзан со уништувањето на тропските шуми.

Извештајот покажува дека потрошувачите се желни за промени: тројца од пет Европејци сакаат да јадат поодржливо, а тројца од четири сакаат законодавството на ЕУ да гарантира дека сите производи што се продаваат во ЕУ не поттикнуваат загуба на биолошката разновидност.

„Европската комисија повеќе не може да избегне преземање одлучни мерки за справување со еколошките и социјалните влијанија од нашата потрошувачка на храна. Сега е време да се решат длабоко вкоренетите проблеми кои се во суштината на начинот на кој произведуваме и консумираме храна“, истакна Руиз.

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе