Вооружена банда во Хонг Конг украла ролни тоалетна хартија, во градот зафатен со панично купување

Вооружени разбојници кои украле стотици ролни тоалетна хартија во Хонг Конг ги бркала полицијата, во градот во кој владее недостаток на производи предизвикано со паничното купување поради стравот од коронавирусот.

Полицијата соопшти дека рано во понеделникот пред супермаркет во Монг Кок тројца мажи со ножеви му се заканувале на возач на камион, во населба на работничка класа позната по „тријадите“ банди на организиран криминал.

„Тројца мажи со ножеви му се заканувале на мажот за испорака, и од него одземале тоалетна хартија во вредност од повеќе од 130 долари“, изјави портпаролот на полицијата за АФП.

Ролните тоалетна хартија станале реткост во густо населениот деловен центар, и покрај владините уверувања дека снабдувањето нема да биде нарушено со појавата на вирусот.

Супермаркетите не можат доволно брзо да ги наредат производите, што доведува до долги редици и испразнети полици моментите по отворањето.

Покрај тоалетна хартија, граѓаните на Хонг Конг масовно купуваат ориз, тестенини, средство за дезинфекција на раце и други средства за чистење, а речиси невозможно е да се набават заштитни маски и ракавици.

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе