Во Сараево никогаш потопло, падна апсолутниот рекорд

Во Сараево во БиХ е надминат апсолутниот максимум за јули, откако вчера беа измерени 38,5 Целзиусови степени.

EPA-EFE

Претходниот апсолутен максимум беше пред дваесетина дена, кога на 8 јули максималната температура изнесуваше 38,4 степени.

Како што наведе Федералниот хидрометеоролошки завод на БиХ, претходната рекордна температура за јули била измерена во 2000 година и изнесувала 38,2 Целзиусови степени, пренесува Кликс.

Низ Босна и Херцеговина на сила е портокалов метеоаларм, кој предупредува на опасни временски услови.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе