Во Австрија од денес не се доволни обичните заштитни маски, мора да ги заменат со ФФП2

Од денес, Австријците постари од 14 години треба да ги заменат обичните заштитни маски со маските ФФП2 на јавни места, во продавници, во јавниот превоз и во здравствените установи.

Фото: ЕПА

Во Европа, обврската да се носи маската ФФП2, која блокира 94 проценти од аеросолите, фините честички (околу 0,6 микрометри), сè уште не е распространета.

Маските ФФП2 жителите на Австрија мора да ги носат во автобуси, трамваи, возови и во подземната железница, во супермаркетите, сите здравствени установи и услужни дејности, на пример во автомеханичарска работилница.

Наставниците, магационерите и вработените во јавните служби исто така мора да ги почитуваат овие мерки.

Бремените жени и лицата со медицински контраиндикации, како и сите лица кои се согласуваат да бидат подложени на редовно тестирање за вирусот, се изземени од оваа обврска.

И покрај третото затворање што Австрија го воведе по Божиќ и го продолжи засега до 8 февруари, бројот на новоинфицирани значително не се намали во земјата со 8,9 милиони жители.

Секој ден се заразуваат околу 130 лица на 100.000 жители, а владата постави цел бројката да не надминува 50.

Училиштата, музеите, спортските сали и кината како и продавниците кои не се прехранбени и не продаваат нужни работи се затворени, а жителите се повикуваат што е можно повеќе да ги ограничат контактите.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе