Велика Британија воведува нови визи за високо квалификувани работници

Велика Британија започнува нов визен систем со цел да го олесни пристигнувањето на странски експерти во земјата, особено од областа на науката, истражувањето и технологијата, објави во средата британскиот министер за финансии.

EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Риши Сунак им порача на пратениците дека се надева дека ќе ја направи Велика Британија „најдоброто место во светот за висок раст и иновативни компании“ и дека тоа ќе ги направи четирите нации „конкурентни на меѓународната сцена“.

„Најавувам амбициозна реформа на визниот систем што ќе биде насочена кон високо квалификувани мигранти“, рече Сунак.

Како што објасни, ова вклучува „нова категорија на неспонзорирани визи базирани на бодирање за привлекување на најдобрите и најперспективни светски таленти во областа на науката, истражувањето и технологијата и нов, подобрен систем за обработка на визи за растечки компании и претприемачи, како и радикално поедноставена бирократија за високо квалификуваните апликанти за виза“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе