Ватикан: Во иднина миса без присуство на верници

Папата Франциско (83) апелираше денес до сите верници да ги слушаат советите на здравствените работници за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Фото: ЕПА

Затоа се забранети јавни собири во Ватикан.

Официјален Ватикан минатата недела објави дека папата забранил собири, додавајќи дека претстојните миси ќе се одржат без присуство на верници, објави АП.

Папата ја донесе оваа одлука откако едно лице кое присуствувало на мисата на 21 октомври била заразено со коронавирусот.

Во приближно исто време се покажало дека швајцарски гардисти, 13 од нив, кои дошле во Ватикан да го чуваат папата, биле заразени со коронавирусот, додаде АП.

Поглаварот на Католичката црква и десет свештеници денес одржале миса, која можела да се следи преку видео пренос.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе