Учесниците на самитот Г-20 бараат начин како да го тргнат Лавров од заедничката фотографија

Се претпоставува дека традиционалната заедничка фотографија на учесниците на самитот на Г-20 би можела да биде укината за да се избегне фотографирање на претставници на земјите кои ја поддржуваат Украина со руски претставник.

Фото: ЕПА

Меѓутоа, сега се бара модел кој ќе овозможи рускиот претставник Сергеј Лавров да биде исклучен од фотографијата, а останатите учесници да ја продолжат традицијата на заедничко фотографирање, дознава Политико.

Основниот аргумент за таквиот потег беше да се поштедат другите лидери од непријатностите да бидат фотографирани насмеани покрај Лавров. Заедничко фотографирање со Лавров би било особено проблематично во случај кога ќе пристигне украинскиот претседател Володимир Зеленски, за кој се очекува да учествува на самитот.

Индонезискиот претседател Џоко Видодо, кој е и домаќин на самитот, не беше задоволен од таквиот план. Затоа, организаторите на самитот сега разговараат за идејата на заедничката фотографија да има само шефови на држави и влади. Така би му се оневозможило на рускиот министер за надворешни работи Лавров да биде на фотографијата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе