Изненадувачка нова анкета

Три децении по распадот на СССР, скоро половина Руси не се заинтересирани за „демократските вредности“

Повеќе Руси (47%) велат дека не им се важни демократските вредности, а помалку (44%) рекле дека им се важни, открива нова анкета, што е значајна промена од идентичното истражување направено пред три години од истата организација, Центарот Левада.

Фото: ЕПА

Во 2018 година, сличен процент (41%) од испитаниците рекоа дека им се важни демократските вредности, но бројот на оние што ги отфрлаат овие идеали значително се зголеми од само 38%, во она што анкетарот го нарече „поларизација во подем“. Преполовен е бројот на луѓето што не можат да дадат конкретен одговор.

Од сите возрасни групи испитани од Левада, која е регистрирана од Министерството за правда на Русија како странски агент поради нејзиното добивање средства од Западот, младите од 18 до 24 години најверојатно ќе се изјаснат како демократи (50%).

Анкетата доаѓа еден месец по парламентарните избори на кои владејачката партија Единствена Русија го задржа уставното мнозинство и покрај обвинувањата од опозициските групи, како што се комунистите.

Истражувањето, исто така, откри и дека само еден од пет Руси (18%) се опишува како левичар, а граѓаните на возраст од 55 години и постари најмногу ги поддржуваат социјалистичките идеали.

Левада, исто така, ги споредила резултатите од анкетата со наклонетоста на испитаниците кон политичките партии и откри дека поддржувачите на комунистите и левоцентристичката партија Праведна Русија се со најмала веројатност да се окарактеризираат како демократи, а гласачите за новоформираната партија Нови луѓе најмногу ги поддржуваат демократските идеали.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе