Талибанците: Жената не е сопственост, туку слободно битие

Талибанската влада во Авганистан вчера издаде декрет за правата на жените, во кој се наведува дека жените не треба да се сметаат за „сопственост“ и да не се принудуваат на брак.

Фото: ЕПА

„Жената не е сопственост, туку благородно и слободно човечко суштество, никој не може никому да му ја даде во замена за мир или за прекин на непријателствата“, се вели во декретот на талибанците, издаден од нивниот портпарол Забихула Муџахид.

Уредбата воспоставува правила со кои се регулира бракот и имотот на жените, во кои се наведува дека жените не треба да се принудуваат на брак и дека вдовиците треба да имаат удел во имотот на нивниот покоен сопруг.

Судовите треба да ги земат предвид овие правила при донесувањето одлуки, а министерствата за верски прашања и информации треба да ги промовираат овие права, се вели во декретот.

Меѓутоа, во декретот не се споменува дека жените можат да работат или да добијат пристап до објекти надвор од домот или до образование, што претходно предизвика голема загриженост и критики од меѓународната заедница.

За време на нивното претходно владеење од 1996 до 2001 година, талибанците им забрануваа на жените да ја напуштаат куќата без машки роднина и целосно покривање на лицето и главата, додека на девојчињата им беше забрането образованието.

Талибанците, меѓутоа, сега тврдат дека се смениле и дека е дозволено отворање средни училишта за девојки во некои провинции.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе