Талибанците забранија странски валути во Авганистан

Талибанците ја забранија употребата на странски валути во Авганистан.

Фото: ЕПА

Овој потег може да ја наруши економијата која веќе е на раб на колапс.

„Економската ситуација и националните интереси во земјата бараат сите Авганистанци да ја користат авганистанската валута во секоја трговија“, велат талибанците.

Економијата е во тешка состојба поради повлекувањето на меѓународната финансиска поддршка откако талибанците ја презедоа контролата.

Американскиот долар нашироко се користи на авганистанскиот пазар.

Доларот често се користи и во областите што граничат со Авганистан и соседните држави, како што е Пакистан.

„Исламскиот емират им наложи на сите граѓани, сопственици на продавници, трговци, деловни луѓе и пошироката јавност отсега па натаму да ги извршуваат сите трансакции во Авганистан и строго да се воздржат од користење странски валути. Секој што ќе ја прекрши оваа наредба ќе се соочи со правни мерки“, се вели во соопштението.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе