Талибанците го забранија емитувањето на Гласот на Америка и Радио Слободна Европа

Талибанските власти забранија емитување на радиопрограми од станиците Гласот на Америка (ВОА) и Радио Слободна Европа во Авганистан, повикувајќи се на жалби што ги добиле за содржината на програмите.

Фото: ЕПА

Забраната стапи во сила денеска според директивата издадена од талибанското министерство за информации и култура.

Портпаролите на талибанците не дадоа конкретни детали за наводните поплаки за информативните програми финансирани од САД.

„Авганистан има закони за медиуми и секоја мрежа за која ќе се утврди дека постојано ги прекршува тие закони ќе ја изгуби привилегијата да известува и емитува од Авганистан“, рече портпаролот на талибанското Министерство за надворешни работи Кухар Балки во писмената реакција до Гласот на Америка.

„Гласот на Америка и Радио Азади (Слободна Европа) не ги почитуваа овие закони, постојано ги прекршуваа, не покажаа професионалност и затоа беа затворени“, објасни Балки.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе