СЗО: Бројот на заразени со ковид-19 во светот опаѓа, за 7 дена има помалку од 60 илјади починати

Бројот на заразени со ковид-19 и починати од оваа болест во светот продолжи да опаѓа минатата недела, објави денес Светската здравствена организација (СЗО).

Фото: ЕПА

Помеѓу 13 и 19 септември, има нешто повеќе од 3,6 милиони нови случаи на зараза и нешто помалку од 60.000 починати.

„Ова го зголеми кумулативниот број на потврдени случаи низ целиот светот на околу 228 милиони“, објави СЗО.

Голем пад на бројот на случаи се бележи во источен Медитеран и во Југоисточна Азија.

Најмногу новозаразени има во САД (1.107.644), Индија (211.242), Велика Британија (203.077) и Турција (183.962).

Бројот на смртни случаи во светот во споредба со претходната недела е помал за 7 проценти. Од почетокот на пандемијата, 4,6 милиони луѓе починаа од ковид-19, соопшти СЗО.

Најголем број на нови смртни случаи има во САД (12.896), Русија (5.469), Бразил (3.727) и Мексико (3.689).

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе