Студија во Швајцарија: во Европа најмногу милионери има во Германија, 2,9 милиони

Германците имаат најголемо лично богатство во Европа, покажува швајцарската студија објавена денес.

Илустрација: ЕПА

Личното богатство на Германците се проценува на околу 16,4 трилиони евра, а втора на листата е Франција со 12,6 трилиони евра.

Обединетото Кралство и Италија имаат по 10 трилиони, според податоците на тинк-тенк Ридизајнинг фајненшл сервисес од Цирих.

Личното богатство се зголеми во овие земји во 2020 година, првата година од пандемијата, и покрај падот на БДП.

Со студијата се опфатени 16 земји од ЕУ и Швајцарија. Додека БДП падна за 6,4 отсто во 2020 година, личното богатство порасна за 3,9 отсто на рекордни 69 трилиони долари во историјата.

Ова покажува дека јазот во богатството меѓу богатите и сиромашните расте, а авторите на студијата велат дека тоа е тренд кој ќе продолжи.

Според Европскиот извештај за богатство, Германија има најмногу милионери, 2,9 милиони, а Велика Британија и Франција 2,5 милиони.

Швајцарија пропорционално на населението има најголем број милионери. Дури 14,1 отсто од Швајцарците се милионери.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе