Студија во Швајцарија: во Европа најмногу милионери има во Германија, 2,9 милиони

Германците имаат најголемо лично богатство во Европа, покажува швајцарската студија објавена денес.

Илустрација: ЕПА

Личното богатство на Германците се проценува на околу 16,4 трилиони евра, а втора на листата е Франција со 12,6 трилиони евра.

Обединетото Кралство и Италија имаат по 10 трилиони, според податоците на тинк-тенк Ридизајнинг фајненшл сервисес од Цирих.

Личното богатство се зголеми во овие земји во 2020 година, првата година од пандемијата, и покрај падот на БДП.

Со студијата се опфатени 16 земји од ЕУ и Швајцарија. Додека БДП падна за 6,4 отсто во 2020 година, личното богатство порасна за 3,9 отсто на рекордни 69 трилиони долари во историјата.

Ова покажува дека јазот во богатството меѓу богатите и сиромашните расте, а авторите на студијата велат дека тоа е тренд кој ќе продолжи.

Според Европскиот извештај за богатство, Германија има најмногу милионери, 2,9 милиони, а Велика Британија и Франција 2,5 милиони.

Швајцарија пропорционално на населението има најголем број милионери. Дури 14,1 отсто од Швајцарците се милионери.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе