СОФИЈА

Средба Радев-Туск: Тензиите меѓу ЕУ и Турција ризик за Бугарија

Во сложената геополитичка ситуација, Бугарија има важна улога, бидејќи безбедноста на европските граѓани почнува од безбедноста на бугарската граница. Веќе е изработен предлог оперативен план на ЕУ за заштита на нашата надворешна граница и за дополнително финансирање на обезбедувањето на нашите граници. Ова го изјави претседателот Румен Радев по средбата со претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, јави БГНЕС.

„Разговаравме и за односите меѓу ЕУ и Турција. Се согласивме дека е исклучително важно ЕУ да има заеднички став и заедничка политика кон Турција. За нас е исклучително важно ние да ги развиваме добрососедските односи со Турција. Зголемувањето на ризикот меѓу ЕУ и Турција создава најголем ризик за Бугарија. Потребна е добра волја од двете страни за намалување на тензиите. Неприфатливо е Турција да се меша во изборниот процес и во внатрешните работи на која и да е држава од Унијата, вклучително и Бугарија. Затоа се потребни координирани и обединети активности на Унијата за одбрана на нашата независност, безбедност и достоинство. Членството во ЕУ за нас е најголем гарант за нашиот економски развој, просперитет и безбедност. Затоа Бугарија вложува напори за зајакнување на единството на Унијата“, додаде Радев.

Бугарија е пример за тоа како треба да се чува границата, изјави претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск по средбата со претседателот Румен Радев. Тој истакна дека е исклучително важна солидарноста. За проблемот со миграцијата Туск изјави дека „Бугарија е пример за тоа како треба да се справиме. Ситуацијата е под контрола. Ова покажува колку е ефективно бугарското политичко раководство“.

Во однос на Турција, Туск изјави дека „ЕУ ги почитува своите обврски, очекуваме и Турција исто така да ги почитува своите обврски“. Според него Бугарија треба да стане дел од Шенген. 

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе