Сноуден ќе ѝ врати на американската влада 5 милиони долари заработени на книги и говори

Едвард Сноуден, поранешен вработен во ЦИА и американски свиркач кој во 2013 година во јавноста објави разузнавачки информации, се согласи да се откаже од над 5 милиони долари заработени од своите книги и надоместоци за говор во корист на американската влада, според судските записи, пишува Си-ен-ен.

Фото: ЕПА

Сноуден минатата година ја издаде својата книга Перманент рекорд без одобрение на владата, во спротивност со договорите што ги потпиша со ЦИА и Националната агенција за безбедност (НСА).

Федерален судија застана на страната на Министерството за правда во својата тужба да го врати приходот на Сноуден и да разгледа колку пари ќе треба да врати.

Овој случај е еден од ретките начини на кои американската влада утврди дека поранешните вработени ги држи за одговорни за неовластено откривање на информации во јавноста. Џон Болтон, поранешниот советник за национална безбедност, кој на почетокот на оваа година објави книга за претседателот Доналд Трамп, се соочува со сличен обид на американското Министерство за правда да ги врати парите за објавување на такви информации. Случајот е сè уште во тек, а рочиштето е закажано за оваа недела. Болтон ги оспорува обвинувањата на владата дека неговата книга ѝ наштетила на американската влада.

Сноуден, кој се наоѓа во Русија во бегство од американското судство, заработи околу 4,2 милиони долари од продажба на своите книги и авторските права и сродни права овој месец. Тој одржал 56 платени говори што вклучувале објавување на информации, што претставува директно кршење на договорот меѓу него и американската влада за доверливост. Сноуден од своите говори заработил вкупно околу 1 милион долари, со просечен надомест за говор од околу 18.000 долари.

Парите ќе бидат уплатени во посебен фонд според договорот на Сноуден и администрацијата на Трамп.

Адвокатот на Сноуден рече дека ова не значи дека американската влада ќе може веднаш да земе пари бидејќи Сноуден ја разгледува опцијата за жалба на претходната одлука на судијата дека тој е одговорен за откривање на доверливи податоци и информации.

„Ова не значи дека тој само ќе им ги предаде парите. Тоа е само пресуда што тие и онака имаа намера да ја добијат“, изјави во понеделникот Лоренс Лустберг, адвокат на Сноуден, истакнувајќи дека на американската влада може ќе ѝ биде тешко да пристапи до средствата на Сноуден ако тој ги држи надвор од САД.

4 милиони долари е аванс на Сноуден од неговиот издавач да ја напише неговата книга, рече Лустберг.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе