Сијарто: Унгарија нема да гласа за ембарго на руската нафта

Петер Сијарто, унгарскиот министер за надворешни работи и трговија, рече дека Унгарија нема да гласа за воведување ембарго на руската нафта. Танјуг пренесе дека Сијарто рекол дека има најави оти со воведувањето на шестиот пакет санкции против Русија ќе се затворат транзитните правци за енергија. Тој тврди дека тоа е насочено против суверенитетот на Унгарија и сигурното снабдување со енергија.

Фото: ЕПА

„Тоа е против нашите национални интереси, без разлика дали се затвора транзитот на нафта или гас. Тоа го поткопува единството на Европската Унија и безбедноста на Европа. Унгарците и Србите ќе обезбедат непречен транзит на енергенси. Сакам да ве уверам дека Унгарија нема да гласа за ембарго за увоз на руска нафта, кое е предложено во Брисел“, рече Сијарто по средбата со српскиот министер за финансии Синиша Мали.

Унгарскиот министер рече дека ЕУ прво треба да даде решение за унгарскиот проблем и дека дури потоа би можеле да разговараат за можни санкции. „Затоа очекуваме ваква одлука да биде донесена во Брисел оваа недела“, рече тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе