Си-ен-ен: САД планираат драстично да ја прошират програмата за обука на украинските војници

Вашингтон размислува за значително проширување на својата програма за обука што американската војска им ја дава на украинските сили, рекле повеќе официјални лица за Си-ен-ен, кој вели дека Американците според тоа би можеле да обучуваат по околу 2.500 украински војници месечно во американската воена база во Германија.

Фото: ЕПА

Таа промена не само што значително ќе го зголеми бројот на Украинците што се обучени од американската војска, туку и разните видови обука.

Во моментов, Украинците се главно обучени во релативно мали групи да користат конкретно оружје.

Но доколку програмата драстично се прошири, како што сугерираат најавите, Си-ен-ен пренесува дека „значително поголеми групи украински војници би добиле обука за употреба на софистицирани тактики на бојното поле“.

Освен тоа, проширувањето на програмата за обука би значело „многу поинтензивна и сеопфатна обука“ од она што Украинците моментално го добиваат во Британија или во Полска. Администрацијата на американскиот претседател во моментов го разгледува предлогот за драстично проширување на програмата за обука.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Трендот на заминување на младите од родната земја е загрижувачка појава која се случува во Македонија.

повеќе

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе