Шведска се пријавува за влез во НАТО, сака да влезе веќе оваа година

Шведска ќе поднесе барање за членство во НАТО, објави шведскиот весник „Свенска Дагбладет".

Фото: ЕПА

Целта на шведската премиерка Магдалена Андерсон е земјата веќе оваа година да стане членка на НАТО, велат упатени извори за Дагбладет.

Шведска ќе поднесе барање за членство во воената алијанса на крајот на јуни оваа година, пишува весникот.

Русија се закани дека ќе ја „ребалансира ситуацијата“ во случај Шведска и Финска да влезат во НАТО. Портпаролката на руското министерство за надворешни работи оваа година се закани со „политички и воени последици“ доколку Шведска и Финска се приклучат на НАТО.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе