Два системи ќе стапат во сила

Што ќе се промени во правилата за патување во ЕУ од 2022 година

Има две измени за патување до и од Европската Унија, двата нови гранични системи, кои кога в година ќе стапат во сила, за многумина ќе претставуваат мала промена за влез и излез од ЕУ и Шенген-зоната, пренесува германски Локал.

Фото: ЕПА

Бидејќи Брисел го обожава жаргонот, двете се познати по кратенки - ЕЕС и ЕТИАС - и иако се два посебни системи, се очекува и двата да стапат во сила во 2022 година.

Еве што ќе променат тие:

1. ЕЕС – систем влез/излез

Ова не менува ништо во однос на визите или патните документи или правата на патниците, но го менува начинот на кој се контролираат надворешните граници на ЕУ. Тоа е во суштина безбедносна надградба, која го заменува сегашниот систем, кој се потпира на граничари, со печати со електронска опрема за влез, која ќе регистрира повеќе детали, како што е имиграцискиот статус.

Ова се однесува на надворешните граници на ЕУ, така што не важи ако патувате меѓу Франција и Германија, на пример, но би се применувало ако влезете во која било земја на ЕУ или шенген-зона од земја што не е членка на ЕУ, на пример, од Велика Британија во Франција или лет во Германија од САД.

Наместо граничарите да ги проверуваат пасошите или печатите таму каде што е можно, на граница ќе се вршат електронски проверки на некои пасоши. Многу аеродроми, се разбира, веќе имаат биометриски скенери за пасоши, но тие проверуваат само дали пасошот е валиден и дали фотографијата одговара на вашето лице.

Системот ЕЕС исто така пресметува колку долго можете да останете во ЕУ врз основа на вашите права за престој или правилото за 90 дена, а исто така проверува и дали вашиот пасош некогаш бил означен за прекршоци поврзани со имиграцијата, како што е пречекорување на визата.

Фото: ЕПА

Ова се однесува на граѓаните на земјите што не се членки на ЕУ што влегуваат во ЕУ како посетители, а не како жители. Системот го скенира вашиот пасош и ќе ви каже колку долго можете да останете. Ова не влијае на граѓаните на земјите што не се членки на ЕУ што живеат во ЕУ и имаат национална карта за престој, бидејќи имаат право на неограничен престој во својата земја на престој.

Европската комисија опиша како би функционирал овој систем.

„Системот за влез/излез нема да важи за лица што не се државјани, но живеат во земја на ЕУ и имаат дозвола за престој или документ. Нивните лични податоци нема да бидат регистрирани во системот за влез/излез. Доволно е сопствениците на вакви документи да ги достават до граничарите за да го докажат својот статус“, се наведува.

Врз основа на овој одговор, треба да се заклучи дека оние што имаат карта за престој за некоја земја од ЕУ не треба да ги користат пасошките порти со автоматски скенери, туку треба да стојат на ред каде што е граничната стража каде што можат да го покажат пасошот и документот за престој.

За државјаните што не се членки на ЕУ а што живеат во ЕУ, ова може да значи крај на прилично недоследниот процес на ставање печат во пасошите, што е посебно прашање за Британците по брегзитот.

За посетителите на ЕУ ова ја заострува примената на правилото од 90 дена. Тоа не го менува самото правило, но значи дека секој што ќе се обиде да го надмине престојот или да го изигра системот ќе биде забележан веднаш.

Втората цел заради која Европската комисија го воведува сето ова е безбедноста, која треба да го олесни идентификувањето на безбедносните ризици на границите.

2. ЕТИАС - Европски систем за патни информации и авторизации

Ова е важно само за државјаните што не се членки на ЕУ што не живеат постојано во земја на ЕУ или имаат виза за ЕУ. Значи, ги опфаќа туристите, сопствениците на втор дом, оние што се во семејни посети или работат на краткорочни работни места.

Граѓаните на многу земји што не се членки на ЕУ, вклучувајќи ги Британија, САД, Канада, Австралија и Нов Зеланд, може да поминат до 90 дена, на секои 180, во ЕУ или Шенген-зоната без потреба од виза - т.н. правило за 90 дена.

Фото: ЕПА

Од 2022 година ова ќе се промени - луѓето сè уште ќе имаат право да поминуваат до 90 дена на секои 180, но процесот повеќе нема да биде целосно без администратор. Наместо тоа, патниците ќе треба да пополнат онлајн-апликација пред да патуваат.

Откако ќе се издаде, овластувањето трае три години, така што патниците што често патуваат да не мора секој пат да пополнуваат ново барање, туку тоа мора да се обновува на секои три години. Секоја пријава чини 7 евра, но е бесплатна за оние под 18 години и за оние над 70 години.

Од Европската комисија велат дека барањата би требало да се обработуваат во рок од неколку минути, но ги советуваат патниците да се пријават 72 часа однапред во случај на доцнење.

Се очекува овој систем да биде воведен во 2022 година, но сè уште нема точен датум. За секој што неодамна патувал во САД, системот во суштина е сличен на визата ЕСТА потребна за краток престој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе