Шри Ланка погодена од кризата ги затвора училиштата, апелира да се работи од дома за да се заштеди гориво

Војниците во Шри Ланка денеска им врачија жетони на луѓето кои чекаа на ред за бензин поради сериозниот недостиг на гориво во нацијата која се бори со најголемата економска криза во последните седум децении, училиштата во Коломбо се затворени, а вработените во јавниот сектор беа замолени да работат од дома.

Фото: ЕПА

Со своите девизни резерви на рекордно ниско ниво, островот со 22 милиони жители се бори да плати за основниот увоз на храна, лекови и гориво.

„Јас сум во ред веќе четири дена, ниту спиев ниту јадев правилно во ова време. Не можеме да заработиме, не можеме да ги прехраниме нашите семејства“, рече возач на моторна рикша кој беше во редот на бензинска пумпа во центарот на Коломбо

Не беше веднаш јасно владата до каде може да ги прошири своите резерви на гориво.

Залихите стојат на околу 9.000 тони дизел и 6.000 тони бензин, но нема нови пратки, рече вчера министерот за енергија и енергетика Канчана Вијесекера.

Владата им порача на вработените да работат од дома до дополнително известување, додека училиштата се затворени една недела во трговски главниот град Коломбо и околните области.

Редиците на бензинските пумпи рапидно пораснаа од минатата недела.

Јавниот транспорт, производството на електрична енергија и медицинските услуги ќе добијат приоритет во дистрибуцијата на гориво а пристаништата и аеродромите ќе бидат ограничени.

Тим од Меѓународниот монетарен фонд е во посета на Шри Ланка за да разговара за спасувачки пакет од 3 милијарди долари.

Иако нацијата од Индискиот Океан се надева дека ќе се постигне договор пред да заврши посетата во четврток, тоа веројатно нема да отвори какви било итни средства.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе