Санкционирањето на Газпром Германија од Русија ќе го чини Берлин милијарди евра годишно

Руските санкции против Газпром Германија и нејзините подружници би можеле да ги чинат германските даночни обврзници и корисници на гас дополнителни пет милијарди евра годишно, пишува неделникот Велт ам Зонтаг.

Фото: ЕПА

Русија во мај одлучи да престане да го снабдува Газпром Германија, која беше германска филијала на Газпром, откако Берлин ја стави компанијата под федерално управување поради руската инвазија на Украина.

Оттогаш федералниот енергетски регулатор, дејствувајќи како комесар, мораше да купува алтернативен гас на пазарот за да ги исполни договорите за снабдување со германските комунални претпријатија и регионалните добавувачи.

Велт ам Зонтаг вели дека министерот за економија Роберт Хабек проценува дека се потребни дополнителни 10 милиони кубни метри дневно, што во моментов би чинело околу 3,5 милијарди евра годишно. Понатамошните трошоци произлегуваат од полнењето на складиштето за природен гас во Реден.

Во весникот се наведува и дека дополнителни трошоци ќе бидат префрлени на добавувачите на енергија и крајните потрошувачи од октомври. Министерството за економија одби да коментира за обемот на направените трошоци, пишува Велт ам Зонтаг.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе