Рекордно топол октомври во Европа

Европа го имаше најтоплиот октомври досега, со температури скоро 2 Целзиусови степени над референтниот период во 1991-2020 година, објави Коперникус, службата за климатските промени на Европската комисија.

Фото: ЕПА

Европската служба, која располага со само споредбени вредности за периодот од 1991 до 2020 година, објави дека во октомври годинава се забележани рекордни дневни температури на повеќе локации во Западна Европа - во Австрија, Швајцарија и Франција, како и во многу области на Италија и Шпанија.

Единствените области на европскиот континент каде што годинава октомври беше постудено од просекот беа некои од грчките острови и Исланд.

Додека во некои делови на Балканот и во Грција температурите беа речиси на просечно ниво, во други делови од Западна Европа беа над просечните вредности.

На глобално ниво, октомври 2022 година беше за 0,41 Целзиусови степени потопол од просекот од 1991 до 2020 година и само за околу 0,04 степени Целзиусови постуден од октомври 2019 година, кој беше најтоплиот месец октомври во историјата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе