Путин: Ги мобилизираме и земјоделците

Рускиот претседател на денешната средба со официјални лица изјави дека меѓу Русите кои се мобилизираат за војна против Украина има и земјоделци, пренесува Ројтерс.

Фото: ЕПА

Русија е најголемиот светски извозник на пченица, а есента е важна сезона за руските земјоделци, бидејќи почнува сеидбата на зимската пченица за родот од следната година и берат соја и сончоглед. Зимската сеидба веќе значително доцни поради обилните врнежи.

„Сакам да им се обратам и на регионалните раководители и на раководителите на земјоделските претпријатија. Во рамки на делумната мобилизација се регрутираат и земјоделските работници. Нивните семејства мора да се поддржат и ве молам да обрнете посебно внимание на овој проблем“, рече Путин во разговор со земјоделските службеници, кој беше емитуван на руската државна телевизија.

Путин на состанокот рече и дека Русија е на пат во 2022 година да собере рекордни житни култури од 150 милиони тони, вклучително и 100 милиони тони пченица.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе