Првпат во историјата повеќето Финци го поддржуваат влегувањето во НАТО

Првпат повеќето Финци сакаат нивната земја да се приклучи на НАТО, според анкетата спроведена за финската јавна телевизија Јле.

Фото: ЕПА

Од 1.382 испитаници, 53 отсто рекле дека Финска треба да влезе во НАТО. 28 отсто од испитаниците биле против, додека 19 отсто биле неопределени.

Станува збор за репрезентативен примерок врз основа на возраста, местото на живеење и полот, а статистичката грешка на примерокот е 2,5 проценти, велат од компанијата што го спроведе истражувањето.

Анкетата почна на 23 февруари, ден пред руската инвазија на Украина, додава Јле.

Пред само две години, само 20 отсто од Финците го поддржуваа приемот на Финска во НАТО, покажува анкетата на најголемиот дневен весник Хелсингин саномат, додека според анкетата објавена пред две недели, бројот на поборниците за членство во НАТО се искачи на 43 отсто.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе