Пензионираниот генерал Лојд Остин

Прв црнец на чело на Пентагон

Вчера американскиот Сенат прифати дека кандидатот на претседателот Џо Бајден, пензионираниот генерал Лојд Остин, ќе биде министер за одбрана. Тој е првиот Афроамериканец на таа позиција.

Фото: ЕПА

Лојд беше изгласан со 93:2 во сточлениот Сенат, што е многу повеќе од потребното просто мнозинство.

Пратеници од обете партии рекоа дека им е драго што Остин ќе биде назначен за шеф на Пентагон, само два дена по заклетвата на Бајден.

Сенаторот Џек Рид, иден демократски претседател на сенатскиот Комитет за оружени служби, оцени дека земјата се соочува со широк спектар предизвици - вклучително и пандемијата на коронавирусот и ривалството со Кина и Русија.

„Генералот Остин е исклучително квалификуван лидер со долга и истакната кариера во американската војска“, рече Рид пред гласањето.

„Ова е време кога не можеме да бидеме поранливи“, рече републиканскиот сенатор Џејмс Инхоф, шеф во заминување на Комитетот за оружени служби, кој исто така го поддржа Остин.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе