Приштина: Грција ќе биде првата од петте земји на ЕУ што ќе го признаат Косово

Шефицата на косовската дипломатија Доника Гервала Шварц кажа дека Грција би можела да биде првата земја од петте од Европската Унија која ќе го признае Косово.

EPA-EFE

Таа додаде дека не ја исклучува можноста одлуката за признавање на Косово да ја донесе заедно со групата други земји.

Гервала не наведе датум или време кога тоа би можело да се случи, пренесува Газета експрес.

„Се надевам дека Грција ќе биде една од првите земји од ЕУ која не нè признала, но не ја исклучувам можноста Грција да не нè признае сама, туку истовремено со уште неколку земји. Но не можам да прецизирам датум“, кажа Гервала.

Таа истакна дека односите на Косово и Грција се задоволувачки, дури и подобри отколку со некои земји кои го признале Косово.

„Имаме исклучително добри односи со Грција. Со Грција разговараме можеби поинтензивно отколку со земји кои нè признаваат. Грција бара добар момент за да го направи последниот чекор. Поради тоа што Косово се покажа како сериозен европски партнер. Мислам дека со Грција не сакам да кажам датум ни да предвидувам што ќе се случи. Но извештаите се многу добри и разговараме за многу теми“, кажа таа.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе