Повеќето Австријци се против враќање на Курц на функцијата канцелар

Големо мнозинство Австријци се против враќање на Себастијан Курц на местото канцелар, покажува истражувањето на јавното мислење на институтот Јуник рисрч.

EPA-EFE

Така 73 отсто од Австријците сметаат дека лидерот на Народната партија на Австрија (ОВП) не би требало повторно да стане канцелар.

Само 22 отсто од анкетираните би сакале во блиска иднина да видат враќање на Курц.

Само поддржувачите на ОВП, и тоа 69 отсто од нив, го поддржуваат Курц и сакаат тој да се врати на челото на владата.

Курц, поради отворање истрага против него за проневера и мито, мораше да даде оставка.

Истражувањето на јавното мислење покажува и дека јасно мнозинство од Австријците веруваат дека сигурно има нешто зад обвиненијата.

Само 23 отсто мислат дека обвинувањата се невистинити.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе