Потоп во Сплит, затворени патишта во Далмација (ВИДЕО)

На Јадранот утринава паѓаше обилен дожд, а многу улици во центарот на Сплит се поплавени.

EPA-EFE

Хрватскиот автомото сојуз ХАК предупредува дека патишта низ Далмација се полни со вода, а некои поради непроодност се затворени.

„Некаде има магла, можни се одрони, а особено на Јадранската магистрала и планинските патишта. Ги предупредуваме возачите да не тргнуваат на пат без пропишаната зимска опрема“, соопшти ХАК.

Поради вода на коловозите затворени се локалните патишта во областа на Вргорац. Според прогнозата на метеоролозите, во Хрватска се предвидува и снег во попладневните и вечерните часови.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. 

повеќе