Полицијата во Истанбул со солзавец растера собир на жени

Турската полиција испука солзавец во Истанбул врз неколку стотици жени собрани против насилството врз нив и поради истапувањето на Турција од меѓународната спогодба што ги штити жените.

Фото: ЕПА

Собраните жени носеа транспарент со напис „Ќе се бориме сѐ додека не го добиеме тоа што го сакаме“ и ги повикаа властите на претседателот Реџеп Таип Ердоган земјата да ѝ се врати на меѓународната спогодба позната како Истанбулска конвенција.

Конвенцијата во 2011 година ја усвои Советот на Европа и таа претставува механизам со кој се утврдуваат  правнообврзувачките процедури со цел да се спречи насилството од сексистичка природа. Спогодбата е потпишана во Истанбул.

Турција официјално ја напушти меѓународната спогодба во јули, а властите тогаш наведоа дека спогодбата може да ја поттикне хомосексуалноста и да го загрози традиционалното семејство.

Поворката се обиде да пројде низ полициските барикади, но тие возвратија со испукување солзавец за да ја растераат масата.

Собирот е одржан по повод Меѓународниот ден на борбата против насилството врз жените.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе