Папата: Подготвен сум да одам во Москва и да разговарам со патријархот Кирил

Папата Франциско денеска изјави дека е подготвен да замине во Москва на следна средба со патријархот Кирил, што ќе биде прв пат еден папа да патува во руската престолнина.

Фото: ЕПА

Средбата на Франциско и Кирил во Куба во 2016 година беше прва средба меѓу Папата и поглаварот на Руската православна црква по црковниот раскол од 1054 година.

Двете страни рекоа дека се подготвени да работат на обединување, но не се согласуваат во поглед на теологијата и идната улога на Папата во повторно обединетата црква.

„Подготвен сум да одам во Москва и да разговарам со братот“, им рече Франциско на новинарите во авионот при враќањето од посетата на Кипар и Грција.

Тој додаде дека високи претставници на Руската православна црква треба да дојдат во Рим оваа недела за да се договорат за местото и времето на средбата.

Вообичаено е папата да посетува држави на покана на верски и државни власти, што значи дека Франциско треба да биде поканет во Русија и од претседателот Владимир Путин.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе