Осуден поранешниот премиер на Хрватска Иво Санадер

Врховниот суд на Хрватска ја потврди денес пресудата на некогашниот премиер и лидер на ХДЗ Иво Санадер на шест години за примање и давање мито на највисоко ниво.

EPA-EFE

Врховниот суд ја потврди пресудата и на поранешниот шеф на управата на МОЛ Золтан Хернади на две години затвор.

Во соопштението на хрватскиот Врховен суд се наведува дека се одбиени жалбите и е потврдена првостепената пресуда на општинскиот суд во Загреб.

Со тоа стана правосилна пресудата со која Санадер е прогласен за виновен за извршено дело примање мито, а Хернади за извршено кривично дело давање мито.

На Санадер во казната му е пресметано времето минато во притвор во овој предмет, а на Хернади му е судено во отсуство.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе