Осуден поранешниот премиер на Хрватска Иво Санадер

Врховниот суд на Хрватска ја потврди денес пресудата на некогашниот премиер и лидер на ХДЗ Иво Санадер на шест години за примање и давање мито на највисоко ниво.

EPA-EFE

Врховниот суд ја потврди пресудата и на поранешниот шеф на управата на МОЛ Золтан Хернади на две години затвор.

Во соопштението на хрватскиот Врховен суд се наведува дека се одбиени жалбите и е потврдена првостепената пресуда на општинскиот суд во Загреб.

Со тоа стана правосилна пресудата со која Санадер е прогласен за виновен за извршено дело примање мито, а Хернади за извршено кривично дело давање мито.

На Санадер во казната му е пресметано времето минато во притвор во овој предмет, а на Хернади му е судено во отсуство.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе