Осуден поранешниот премиер на Хрватска Иво Санадер

Врховниот суд на Хрватска ја потврди денес пресудата на некогашниот премиер и лидер на ХДЗ Иво Санадер на шест години за примање и давање мито на највисоко ниво.

EPA-EFE

Врховниот суд ја потврди пресудата и на поранешниот шеф на управата на МОЛ Золтан Хернади на две години затвор.

Во соопштението на хрватскиот Врховен суд се наведува дека се одбиени жалбите и е потврдена првостепената пресуда на општинскиот суд во Загреб.

Со тоа стана правосилна пресудата со која Санадер е прогласен за виновен за извршено дело примање мито, а Хернади за извршено кривично дело давање мито.

На Санадер во казната му е пресметано времето минато во притвор во овој предмет, а на Хернади му е судено во отсуство.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе