Односите меѓу Русија и Израел се влошија

АФП објави дека односите меѓу Израел и Русија се влошија откако е започната постапката за затворање на агенцијата која им помага на руските Евреи да емигрираат во Израел.

Фото: ЕПА

„Руската одлука да ја затвори агенцијата што ја обработува имиграцијата на Евреите во Израел ќе биде сериозен настан што ќе влијае на билатералните врски“, рече израелскиот премиер Јаир Лапид.

Московскиот суд минатата недела соопшти дека Министерството за правда побарало распуштање на Еврејската агенција поради наводни прекршувања на законот кои не се јавно прецизирани, и закажа рочиште за 28 јули.

Некои тоа го протолкуваа како предупредување од Кремљ до Лапид, кој зазема поостра реторика за украинскиот конфликт од поранешниот израелски премиер Нафтали Бенет, кој се повлече на 1 јули.

По ваквиот потег на Москва, Лапид нареди „правна делегација да се подготви да оди во Москва штом ќе добие руско одобрение за разговори и да се вложат максимални напори да се исцрпи правниот дијалог“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе