Коронавирус

Низ Европа се шири подваријанта на сојот омикрон

На северот на Европа веќе брзо се шири подваријанта на сојот омикрон на коронавирусот, која е утврдена и во Австрија.

Фото: ЕПА

Подваријантата „БА.2“ ги зафати Норвешка, Шведска и Велика Британија, а во Данска го потисна основниот сој „БА.1“ и стана доминантна.

Засега не се знае многу за подваријантата на сојот омикрон, рече генетичарот Урлих Елинг за австриската агенција АПА.

Тој наведува дека мутацијата на сојот покажува дека само широко поставен имунолошки одговор може да доведе до ендемија.

Со систематска анализа на отпадните води „БА.2“ е откриен и во Австрија.

„БA.2“ се разликува од основниот омикрон во 18 мутации на шилестиот протеин.

Се претпоставува дека новата подваријанта би можела уште подобро да го „пробие“ имунитетот стекнат со претходна болест или вакцина.

Појавата и ширењето на подваријантата може да доведе до двократен удар, но, вели австрискиот генетичар, оние што веќе се заразиле со омикрон не би требало да се заразуваат со варијантата „БА.2“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Постоењето на еден отпорен, одржлив и правичен систем на храна е нешто што мора да биде столб на секоја агенда која има за цел за климатско ублажување или адаптација.

повеќе

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе