Најмоќните западни земји размислуваат за блокада на транспортот на руската нафта

Групата Г7, во која членуваат индустриски најразвиените земји од Западот, размислува за блокада на транспортот на руската нафта за да ја лиши Москва од приходи поради инвазијата на Украина – освен ако се ограничи цената на нафтата. Групата Г7 е составена од САД, Канада, Франција, Германија, Британија, Италија и Јапонија.

EPA-EFE

Во изјава за јавноста министрите на Г7 кажаа дека размислуваат „сеопфатна забрана на сите услуги кои го овозможуваат поморскиот транспорт на руската сирова нафта и нафтени деривати низ светот, освен ако нафтата не се купува по цена договорена во консултации со меѓународните партнери или под таа цена“.

„Со разгледувањето на оваа и други опции исто така ќе разгледаме и други мерки за намалување на цените, заедно со рестриктивните мерки, за да обезбедиме најранливите земји и понатаму да имаат пристап до енергетските пазари, вклучувајќи го и рускиот“, се наведува во изјавата.

Западните земји ѝ воведоа санкции на Русија по инвазијата на Украина. Но Кина и Индија решија да увезуваат уште повеќе евтина руска нафта отколку пред почетокот на војната.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе