Се предвидува дека вкупната излезност ќе биде околу 150 милиони

На изборите веќе излегоа 60 милиони Американци, соборен рекорд

Повеќе од 60 милиони Американци веќе гласаа на претседателските избори во САД осум дена пред одржувањето, рекорден број што е показател за потенцијално најголемата излезност во историјата на САД.

Тој број е последен знак за големата ангажираност на американските гласачи во борбата меѓу републиканскиот претседател Доналд Трамп и неговиот демократски предизвикувач Џо Бајден, како и нивната решеност да се минимизира ризикот од изложеност на коронавирус, кој во САД однесе повеќе од 225.000 животи.

Демократите имаат значителна предност во предвремените гласови, републиканците помалку гласале однапред затоа што американскиот претседател повеќе пати изјави дека системот со испраќање гласови е подложен на измами.

Врз основа на тој голем број, политикологот од Универзитетот во Флорида, Мајкл Мекдоналд, проект-менаџер на Изборниот проект на САД предвидува дека вкупната излезност на изборите ќе биде околу 150 милиони, што претставува 65 проценти од оние со право на глас и најголем број од 1908 година.

Американските гласачи оваа година веќе претходно гласале во поголем број отколку во целата 2016 година.

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе