Москва порача дека Твитер ги крши руските закони

Твитер би можел да има проблеми, бидејќи ги крши руските закони со тоа што не ги брише информациите кои се забранети во Русија, иако федералната служба за надгледување на комуникациите, информациските технологии и масовните медиуми Роскомнадзор го бара тоа.

EPA-EFE

Бројот на забелешки на Роскомнадзор кои Твитер ги одбил надминува 2.800.

„Од 2017 година социјалната мрежа Твитер не избришала 2.862 твита со забранети информации“, се наведува во соопштението на Роскомнадзор.

Се додава дека оваа агенција испратила повеќе од 28.000 барања до американската социјална мрежа да отстрани материјали со забранети податоци, пренесува ТАСС.

Од 1 февруари во Русија на сила е закон според кој социјалните мрежи мораат самите да ги идентификуваат и блокираат забранетите содржини, а се бара и мрежите веднаш да преземат мерки на бришење и забрана.

Доколку не е можно веднаш да се пристапи до содржината во рок од 24 часа, административните тимови на социјалните мрежи мора да му ги испратат податоците на Роскомнадзор.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе