Москва: Пактот на Австралија, Британија и САД е предизвик за неширењето на нуклеарното оружје

Русија денес соопшти дека е загрижена бидејќи воениот пакт Аукус меѓу Австралија, Британија и САД ќе ѝ овозможи на Австралија да влезе во малата група држави кои имаат подморници на нуклеарен погон.

EPA-EFE

Тристраниот пакт, според кој Австралија ќе набави нуклеарни подморници од САД, ја разгневи Франција и ја загрижи Кина откако договорот минатиот месец го објавија Вашингтон, Лондон и Канбера.

Заменикот на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Рјабков кажа дека Русија ова го гледа како предизвик за глобалното неширење на нуклеарното оружје.

„Загрижени сме и поради партнерството кое на Австралија, по 18 месеци консултации и неколку години обидување, ќе ѝ овозможи да добие подморници на нуклеарен погон“, кажа Рјабков.

Во моментов само САД, Русија, Франција и Кина имаат подморници на нуклеарен погон. Британија оваа технологија ја дoбива од САД.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе